Lojistik ile ilgili bilinmesi gereken pek çok konu başlığı vardır. Lojistik sektörü kendi içinde pek çok farklı ana ve alt dallara ayrılır. Ayrıca lojistik firmaları pek çok farklı firma ya da şirketlere çeşitli konularda hizmet vermeyi amaç haline getirir. Lojistik faaliyetleri içerisindeki alt başlıklarından biri olan proje taşımacılığı genel olarak ağır, hacimli, havaleli diğer bir deyişle gabari dışı eşyaların taşınmasında lojistik firmaları tarafından kullanılan bir taşıma yöntemidir. Aynı zamanda proje taşımacılığı için çok sayıda ürünün farklı yöntemler ile farklı zaman aralıklarında ve farklı bölgelere taşınması şeklinde de bahsedilmesi oldukça mümkün. Her geçen gün daha da gelişen ve gelişmeye devam eden sanayi ve firmalardan gelen belli başlı talepler doğrultusunda uluslararası ticaret ile ilgilenen şirket ve firmalar çoğu zaman bu tarz hizmetleri uygulamaya başlayabilir. Çeşitli firma ve şirketlere lojistik destek hizmeti sunan firmalar üstlendikleri dağıtım, taşıma ya da depolama gibi faaliyetler her ne olursa olsun bu firmalar için bir proje değeri taşımaktadır. Bu sebeple proje taşımacılığı gibi kavramların sektöre girmesi söz konusu hale gelmiştir.
Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Proje taşımacılığı, en çok ağır, hacimli ya da havaleli eşyaların taşınmasında kullanımı söz konusudur. Tüm projelerin belirli bir kısıtlama durumu mevcuttur. Bu kısıtlamalar, bütçe, zaman ya da planlama olarak değişebilir hatta hepsi bir arada da olması söz konusu hale gelebilir. Proje taşımacılığı esnasında en önemli madde ise kullanılacak güzergahın belirlenmesidir. Proje taşımacılığı yaparken hangi ulaşım yolunu seçeceğiniz oldukça önem arz eder. Proje ağır yük taşımacılığı için izlenilmesi gereken birkaç yol haritası bulunur. Bu yol haritalarını sırasıyla, planlama çalışmaları, maliyet analiz ve araştırması, operasyonel uygunluk, yasal uygunluk, operasyon safhası, denetleme ve gözetim ve bilgilendirme olarak sıralanmaktadır. Bu şekilde proje taşımacılığı nasıl yapılır? sorusunun da cevabı bulunmuş olur. Bu yol haritasının ilk maddesi olan planlama çalışmalarına taşımacılık yapılacak güzergâh ve rotanın belirlenmesi için başvurulur. Maliyet analiz ve araştırması ise proje taşımacılığı için son derece önemlidir. Firmalar bu taşımacılığın ne kadar tutacağını bilmek ister. Bu sebeple bu proje taşımacılığına uygun bir bütçe ayrılır. Aynı zamanda maliyet analiz ve araştırması, maliyete bağlı belli başlı fayda analizlerinin oluşturulmasına katkı sağlar.
Operasyonel uygunluk ise yapılması planlanan proje taşımacılığı için gerekli olan ekibin oluşturulması ve ekipmanların temini için atılması gereken son derece önemli bir adımdır. Yasal uygunluk ise proje taşımacılığı yapmadan önce lojistiğin sağlanması planlanan güzergahlardan geçmeden önce o güzergahları yöneten yerel otoritelerden (kaymakamlık, belediye, emniyet kuvvetleri gibi) gerekli izinlerin alınması anlamına gelmektedir. Proje taşımacılığının son kollarından biri olan denetleme ve gözetim ise yapılması planlanan bu operasyonun süresi boyunca insan ve çevre sağlığına olan uygunluğunu kontrol etmek için başvurulan bir yöntemdir. Proje taşımacılığının en son adımı ise bilgilendirmedir. Bilgilendirmenin amacı müşterinin, proje çalışanlarının ve yapılması planlanan projedeki diğer yetkili kişilerin süreç ile alakalı bilgi akışında bulunmasını sağlar.
Proje Taşımacılığı Yapan Firmalar
Proje taşıma firmalarının ana hedefi standardın çok üzerinde bir ağırlığa ya da büyüklüğe sahip olan yükleri müşterinin talebi, ihtiyaç ve isteklerine uygun bir şekilde en güvenilir ve en kısa sürede ulaşımını sağlamaktır. Proje yüklerinin alışılagelmişin dışında taşınma yöntemleri bulunur. Bu sebeple bu tarz yüklerin taşınması sağlanırken işinin ehli olan deneyimli ve lojistik sektörü içerisinde kendine sağlam bir yer edinmiş firmalar ile iş birliği içerisinde olmanızda fayda var. Ayrıca, eğer işini son derece iyi yapan bir lojistik firması ile iş birliği içerisinde olursanız, yol esnasında yaşanabilecek olası risklerden ürünlerinizi de korumuş olursunuz. Alanında deneyimli olan proje taşımacılığı hizmeti sağlayan bu firmalar sizi bu tarz risklerden koruyarak taşıma işlemini gerçekleştirir. Proje taşımacılık avantajları arasında zaman tasarrufu büyük önem taşır. Alanında son derece deneyimli lojistik firmaları ile çalışıldığı taktirde, tüm taşıma işlemleri olabildiğince hızlı bir şekilde sonlandırmak mümkün hale gelir.
Proje Taşımacılığı Örnekleri
Proje taşımacılığı özellikle son zamanlarda örneklerine fazlasıyla rastlanılan bir taşıma yöntemidir. Normal araçlar ile taşınamayan büyük parçaları taşımayı sağlayan gün geçtikçe de popüler olan bir taşıma yöntemi haline gelmeyi başarmıştır. Proje taşımacılığı örnekleri arasında raylı sistemler, boru hatları, doğal gaz santral, termik santral, baraj santralleri, hidroelektrik santralleri, rafineri ve petro kimya tesisleri ve mobil santraller gibi projeler yer alır. Tüm bu örneklerin lojistiği oldukça zor gerçekleşir. Bu sebeple proje taşımacılığı yöntemine başvurulur. Proje taşımacılığına başvurulduğunda akış gereği demiryolu, denizyolu gibi taşıma türlerinde özel sistemler, taşıma kapları ya da taşıma için kullanılan farklı araçlar gerekli olur. Karayolunda ise dört dingilli araçlar veya çok akslı özel araçlar ile taşıma gerçekleşir.
Proje taşımacılığı yaparken, yolun trafik yoğunluğu, güzergah üzerinde yer alan tünel, yol, köprü, otoyol, kavşak ve üst geçitlerin yüksekliğine, sahip oldukları ağırlık kapasitesine ve yoldaki şerit sayısına bakılır. Bu kontrol sağlandıktan sonra kırkayak denilen birden fazla seçeneği olan araçlar sevkiyata başlar. Proje taşımacılığında taşınması talep edilen alet ve ürünler kadar, taşıma işlemini gerçekleştirecek olan görevlilerin de güvenliği son derece önemlidir. Projeyi taşımayı üstlenen sürücülerin güvenliği adına alınması gereken bazı tedbirler bulunur. Bu önlemlerden birkaçını baret, iş gözlüğü, iş eldiveni ya da işe uygun ayakkabılar olarak sıralamak mümkün. Sürücülerin uygun eğitimi alması da bu noktada son derece önemlidir.
Proje taşımacılık fiyatları yapılacak olan projeye göre değişim göstermektedir. Güzergahı farklı olan ya da daha engebeli bir araziye taşımacılık hizmeti verilmesi amaçlanırsa fiyatlandırma bu duruma göre değişebilir. Proje taşımacılık fiyatlarının firmalardan gelen taleplere göre değişkenlik göstermesi mümkündür. Ayrıca yapılması istenen projenin boyutu ve ağırlığı da fiyatlandırma için son derece önemlidir. Projenin teslimat süresi ya da tercih edilecek olan ulaşım yolunun türü de fiyat belirleyici etmenler arasında yer alır. Projenin taşımacılığının sağlanacağı yolda kullanılacak araç da fiyatlandırma için oldukça önemli bir kriterdir.
Tüm taşımacılık türlerinde olduğu gibi proje taşımacılığı yapan firmalar arasında da en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlayan Globelink Ünimar, alanında uzman kadrosu ve operasyon ekibi ile hem ekonomik hem de pratik bir taşıma süreci oluşturmaya devam etmektedir. Siz de proje taşımacılığı hakkındaki tüm sorularınız için müşteri hizmetlerimizle iletişime geçebilir, teklif al formu aracılığı ile tek tıkla teklif alabilirsiniz.